Ribera Del Duero to jeden z najważniejszych regionów winiarskich, jakimi może się pochwalić Hiszpania. Tu, w górnym biegu rzeki Duero, na terenie prowincji Kastylia i León, powstają najsłynniejsze hiszpańskie wina – przede wszystkim wina czerwone i rosado. W sumie działa tu 250 punktów, w których turyści zainteresowani tymi trunkami mogą zdobyć rzetelną wiedzę na temat win, a przy okazji nacieszyć się ich smakiem.
Co warto wiedzieć na temat tej części Hiszpanii?
Wiadomo, że tradycja produkcji wina w tej części Hiszpanii sięga czasów starożytnych. W okresie średniowiecza produkcją wina na większą skalę zajmowali się tu cystersi, którzy w XII wieku założyli klasztor w Valbuenie del Duero. To oni sprowadzili nad rzekę Duero szereg odmian winogron, dzięki czemu powstał szczep tempranillo. W XIX wieku zaczęły tu powstawać pierwsze winiarnie, jednak dopiero lata 80.XX wieku sprawiły, że w tej części Hiszpanii skupiono się na produkcji win. Dziś są one znane na całym świecie, a do miejscowych winnic bardzo chętnie zaglądają amatorzy dobrych trunków z całego świata.