Jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw, a przepisy na pyszne dania z jego udziałem cieszą się coraz większą popularnością. Czarny ryż to wartościowy składnik menu, z którego możemy korzystać na wiele sposobów. Co warto wiedzieć na jego temat?
Powodów, dla których warto włączyć czarny ryż do swego menu, jest sporo. Wiadomo, że jest on rewelacyjnym źródłem witaminy E, mogącej nas skutecznie chronić przed wolnymi rodnikami, oraz błonnika, dzięki któremu utrzymanie przewodu pokarmowego w dobrym stanie jest o wiele łatwiejsze. Zdrowa dieta z takim dodatkiem może się okazać rewelacyjnym wsparciem dla naszego wzroku, może też doskonale wspierać nasz układ krążenia. W jaki sposób można podawać taki gatunek ryżu? Jednym z popularniejszych rozwiązań jest gotowany czarny ryż z krewetkami. Inna potrawa, która już teraz ma wielu zwolenników, to risotto przygotowane z ugotowanego czarnego ryżu, cukinii, groszku oraz czerwonej cebuli. Takie danie może każdego z nas oczarować swym smakiem, a że ma ono ogromną wartość odżywczą, warto po nie sięgać regularnie.
Ciekawych potraw z czarnym ryżem jako głównym składnikiem jest znacznie więcej, a im prędzej zaczniemy po nie sięgać, tym lepiej dla nas.
Biały ryż też jest niczego sobie i jest zdrowy, więc warto włączać go częściej do swojej diety.