Czy można przygotować pyszne łazanki bez mięsa? Można – wystarczy znaleźć dobry przepis na to popularne danie. Dla tych, którzy szukają prostych rozwiązań dla wymagających smakoszy, idealna może się okazać taka propozycja.
By przygotować bezmięsne łazanki, należy najpierw przygotować odpowiednie składniki.
Podstawa to makaron łazankowy (500 g), pieczarki (300 g), kiszona kapusta (500 g) oraz cebula. Ważna rolę odgrywają tu przyprawy: sól, pieprz, oregano oraz papryka: słodka oraz wędzona. Można też takie bezmięsne łazanki doprawić sosem sojowym. Przygotowanie łazanek jest proste. Wystarczy ugotować makaron, a w międzyczasie na jednej patelni podsmażyć pieczarki, na drugiej kiszoną kapustę z cebulką. Następnie należy wymieszać ze sobą kapustę i pieczarki, połączyć z przyprawami, dodać ugotowany makaron i odrobinę sosu sojowego. To proste i pyszne danie, które może każdemu z nas przypaść do gustu.
Wspaniały smak, proste wykonanie oraz spora wartość odżywcza – wszystko to sprawia, iż bezmięsne łazanki w takiej wersji cieszą się bardzo dużym powodzeniem – nie tylko wśród osób będących na diecie wegetariańskiej.