Do przygotowania tej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki: 250 g mąki pszennej na pizzę lub chlebowej, 7 g suszonych drożdży instant, 150 ml letniej wody, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy; ponadto – 4 łyżki passaty pomidorowej, 1 łyżka suszonego oregano, 100 g mozzarelli, po 1 małej cukinii zielonej i żółtej, po 1/2 papryki czerwonej i pomarańczowej, 1 średnia czerwona cebula, 100 g fety, mała garść rukoli, ocet balsamiczny, oliwa do skropienia, sól, świeżo mielony pieprz czarny.
Jak przygotować pizzę?
Przygotowanie – wszystkie składniki, oprócz oliwy, przełóżmy do dużej miski lub dzieży miksera. Wyrabiajmy około 15 minut na elastyczne ciasto. Pod koniec dodajmy oliwę i wyrabiajmy jeszcze 2-3 minuty czasu. Ciasto przykryjmy ściereczką i odstawmy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Następnie ciasto przełóżmy na stolnicę i wyrabiajmy 5-7 minut czasu, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Przykryjmy ściereczką i odstawmy jeszcze na 5 minut czasu. Tak przygotowane ciasto możemy zamrozić i w razie potrzeby wykorzystać. Przed użyciem wystarczy je tylko rozmrozić i rozwałkować. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóżmy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkujmy, ułóżmy na środku i rozciągnijmy ku brzegom formy. Posmarujmy passatą pomidorową, posypmy oregano oraz mozzarellą. Umyte i osuszone cukinie pokrójmy obieraczką do warzyw w cienkie paski, ułóżmy na cieście. Z papryk usuńmy gniazda nasienne, miąższ pokrójmy w paski. Cebulę obierzmy i pokrójmy w piórka. Warzywa rozłóżmy na cieście. Pizzę wstawmy do piekarnika. Pieczmy 5-8 minut czasu, aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjmijmy, posypmy pokruszoną fetą i rukolą. Skropmy octem balsamicznym oraz oliwą, oprószmy solą i mielonym pieprzem czarnym.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na https://www.justfood.pl/.