Krewetki to dziesięcionożne skorupiaki, które żyją zarówno w słodkiej, jak i słonej wodzie. Ich ciało jest szarawe lub przezroczyste w wyglądzie i jest otoczone cienką skorupą. Dziś poznamy główne zalety krewetek i kilka wskazówek dotyczących ich zdrowego spożywania.
Główne korzyści ze spożywania krewetek
Ciekawostką jest to, że mimo niewielkich rozmiarów, korzyści płynące z krewetek są bardzo różnorodne. Żywność, która zawiera dużą ilość selenu, minerału działającego przeciw wolnym rodnikom. Są również źródłem witaminy D, która reguluje wchłanianie wapnia i fosforu niezbędnego do rozwoju zębów i kości.
Kolejną witaminą zawartą w krewetkach jest B12. Witamina ta jest niezbędna dla rozwoju poznawczego i rozwoju mózgu. Krewetki posiadają również kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają zły cholesterol we krwi. Dlatego są one bardzo korzystne dla zdrowia układu krążenia, pod warunkiem, że są spożywane z umiarem. Ponadto krewetki mają niską zawartość tłuszczu i niskokalorycznego białka, a także niewielką porcję witamin A i E. Zawierają także minerały, takie jak wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo i potas. Poznaj egzotyczny przepis na krewetki dodatkiem mango i chili!
Czy krewetki mogą zaszkodzić?
Musimy również wziąć pod uwagę ich przeciwwskazania do zdrowego spożycia. Należy pamiętać, że krewetki są pokarmem o wysokiej zawartości sodu i cholesterolu. Sód jest minerałem, który przyjmowany w nadmiarze podnosi ciśnienie krwi. Nie mają jednak bardzo wysokiego poziomu cholesterolu w porównaniu z innymi pokarmami. Mimo to zaleca się spożywanie tych owoców morza z umiarem.
Kiedy nie należy jeść krewetek?
Osoby, które są zagrożone wysokim poziomem cholesterolu nie powinny włączać do swojej diety krewetek. Osoby te powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem, aby dowiedzieć się, czy powinny jeść krewetki w jakiejkolwiek ilości.
Ważne jest również, aby osoby mające problemy z nerkami nie spożywały głowy krewetki. Zaburzenia czynności nerek mogą być nasilone przez ssanie głowy krewetki.
Krótko mówiąc, korzyści z krewetek znacznie przewyższają wady. Jeśli spożywasz te owoce morza odpowiedzialnie i zdrowo, możesz cieszyć się nie tylko ich doskonałym smakiem. Zyskasz także źródło witamin, minerałów i innych elementów zalecanych dla zdrowia. Jest to bardzo smaczna potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów, aby cieszyć się jej pełnym smakiem.