Ryby z nad polskiego morza są niezwykle zdrowe i smaczne, ale czy istnieje idealny przepis na ich przygotowanie?
Czy nad morzem bałtyckimi jest możliwe zjedzenie świeżych ryb? Z jakimi potrawami kojarzy się polskie morze? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. W Bałtyku żyją ryby słodkowodne jak i ryby morskie, są to okonie, płocie, szczupaki, leszcze oraz łosoś, śledź, dorsz, węgorz czy proć.
Przepisów na dobre świeże ryby możemy znaleźć wiele – oto kilka z nich:
W nadbałtyckim menu króluje oczywiście śledź, którego możemy zjeść na kilka sposobów:
Śledź z rodzynkami
Kilka filetów śledziowych (ok. 6 szt.), 2 średnie cebule, 2 papryki, garść rodzynek oraz około 20 dag śliwek, łączymy z zalewą czyli szklanka oleju, cukier do smaku, sok z jednej cytryny, łyżka ketchupu i puszka przecieru pomidorowego, dodajemy według uznania pieprz i sól oraz ulubione przyprawy.
Mieszamy składniki zalewy, łączymy ze śledziami, odstawiamy na około 24 godziny i gotowe, możemy cieszyć się niesamowitym i wyrazistym smakiem.
Każdemu znany śledź po kaszubsku
Potrzebujemy około pół kilo śledzi (płatów), 2 średnie cebule, 3 łyżki octu, garść suszonych śliwek (około 5 sztuk), pół szklanki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, dwa duże ogórki kiszone i przyprawy czyli łyżkę majeranku, świeżo zmielony pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Kolejnym bardzo dobrym pomysłem na rybę z nad polskiego morza okazuje się przepis na świeżego dorsza, istnieje oczywiście kilka sposobów na jego przyrządzenie jednak najpopularniejszym i ulubionym okazuje się smażony dorsz z frytkami. Przepis na jego przyrządzenie jest bardzo prosty:
Surową rybę skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut. Gdy ryba jest gotowa podajemy najczęściej z frytkami oraz surówka.
Łosoś z nad Bałtyku jak wiadomo ma bardzo wiele wartości odżywczych, możemy go dostać w świeżej postaci jak i wędzonej bądź surowej, jest kolejna z popularnych ryb, która posiada dużą zawartość “dobrych tłuszczów” oraz kwasów omega-3.