Do przygotowania tego barszczu potrzebne nam będą następujące składniki: 1, 5 kg buraków, 5 średnich ząbków czosnku, 10 średnich liści laurowych, 15 ziaren ziela angielskiego, 1, 1 litra wywaru z warzyw, sól, mielony pieprz czarny, otarty majeranek, cukier.
Przygotowanie – na początek należy buraki obrać i pokroić je w cienkie plastry. Ułóżmy je w kamionce lub wyparzonym szklanym naczyniu. Następnie dodajmy pokrojony w płatki czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalejmy przegotowaną wodą (musi ona zakryć buraki), dodajmy sól (1 łyżka na 1 litr wody). A naczynie przykryjmy, odstawmy na minimum 5-7 dni aby wyszedł nam porządny zakwas buraczany. Kiedy po tym dniach wrócimy do przygotowywania naszego barszczu, wtedy wywar z warzyw zagotujmy razem z majerankiem. Dodajmy wcześniej przygotowany zakwas buraczany (odmierzmy 1 litr).
Całość ogrzewajmy i pamiętajmy absolutnie o tym, aby nie dopuścić do wrzenia. Gotowy barszcz przygotowany na zakwasie doprawmy jeszcze do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym oraz cukrem. Podawajmy go na przykład z uszkami.