Najlepsze smaki Portugalii

Szukając bogatych i zróżnicowanych smaków warto spróbować kuchni Portugalskiej! Ten słoneczny, niewielki kraj ma do zaoferowania wiele wspaniałych dań, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Nieważne, czy wybieramy się do tego nadmorskiego kraju czy planujemy odwiedzić portugalską restaurację nad Wisłą, dobrze jest choć trochę zapoznać się z kulinariami, jakie możemy spróbować! Kuchnia ta znana już od XVII wieku, dzięki morskim podbojom tego kraju szybko rozpowszechniła się w najróżniejszych zakątkach świata.

Dzięki kolonialnej przeszłości, obecnie w wielu potrawach znajdziemy wiele egzotycznych przypraw i składników.

Co jedzą Portugalczycy?

No dobrze, kuchnia portugalska, czyli właściwie jaka? Przede wszystkim dania z tego regionu Europy są dość proste do przygotowania i pożywne. W przeciwieństwie do wielu innych kuchni świata, tutaj przeważają potrawy gotowane. Dania portugalskie w zależności od regionu nieco się od siebie różnią składnikami.

Najlepsze smaki Portugalii

REKLAMA:

Mimo to, w całym kraju dominuje kuchnia oparta na rybach i owocach morza. Bacalhau, narodowa potrawa Portugalii, to suszony i solony dorsz, który jest przyrządzany na kilkaset sposobów! Oprócz dorsza Portugalczycy uwielbiają sardynki, szczególnie te grillowane.

Ulubione owoce morza w portugalskiej kuchni to ostrygi, małże, ośmiornice, a także kraby. W rolniczych regionach królują dania z wołowiny oraz innych mięs. Do głównych dań mięsnych możemy zaliczyć z pewnością pieczone prosię czy kozła gotowanego w winie, a także steki wołowe i wieprzowe, smażone na winie i podawane z sałatkami i ziemniakami.

Portugalia może poszczycić się także doskonałymi serami. Szczególnie wartymi spróbowania są ser owczy Queijo Serra da Estrela oraz ser dojrzewający, o żółtym odcieniu Quejio curado. Do dań tej kuchni zazwyczaj serwowane są portugalskie wina, w tym mocne Porto oraz nieco łagodniejsze wino Madera.

Czy warto wybrać się do restauracji portugalskiej?

Oczywiście! Powinniśmy udać się do restauracji serwującej portugalską kuchnię, jeżeli chcemy spróbować rozmaitych dań rybnych i z owoców morza. Będziemy mieli okazję zjeść rozmaite składniki, często w nieoczywistych połączeniach. W restauracji portugalskiej warto też spróbować serów z tego regionu i win jako dodatku do dań głównych.