Papier ryżowy, czyli unikatowa mieszanka ryżu, wody i soli uformowana w cieniutki, przezroczysty arkusz to podstawa wielu dań kuchni wietnamskiej. To właśnie na łamach tych „kartek papieru” można odnaleźć zamknięte aromatyczne smaki wybranych przez kucharza łakoci z których do najsmaczniejszych należą z pewnością roladki z łososia i mango.
Składniki na roladki z łososia:
- papier ryżowy,
- 1 cytryna,
- 1 mango,
- 1 papryczka chili,
- 2 garście sałaty,
- miseczka wędzonego łososia,
- świeży koperek,
- 2-3 łyżki oliwy,
- ½ szklanki wody.
Przygotowanie roladek z łososia:
- Mango obieramy i kroimy na plasterki;
- Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy ją w drobne plasterki;
- Umyty koperek drobno siekamy;
- Do miseczki wlewamy olej, a następnie dodajemy koperek, papryczkę i sok z cytryny;
- Na talerz wylewamy wodę, a następnie namaczamy w niej papier ryżowy;
- Na wilgotnym papierze układamy kilka plasterków mango. Na mango kładziemy łososia i polewamy go oliwą. Obok umieszczamy sałatę i wszystko szczelnie zawijamy (najpierw w przód, a potem składamy boczki i dalej rolujemy w przód);
- Tak przygotowane roladki możemy podawać w całości lub przekrojone w szerz.